maanantai 29. helmikuuta 2016

Tuhti kasvisruoka: täytetyt bataatit

bataatti, uunibataatti, pavut, uunissa paahdetut bataatit, sesonkikasvikset, satokausikasvikset

Helmikuun satokausikasvikset ovat hyvin pitkälle samat kuin tammikuussa. Valitsin kuitenkin tänne reseptiksi bataatin, sillä mikä olisi parempaa talviruokaa kuin pitkään uunissa muhinut bataatti. Käytän bataattia melko usein ruoanlaitossa, lähinnä perunan korvikkeena. Jos perinteisemmät reseptit, kuten bataattisosekeitto ja -ranskalaiset alkavat jo kyllästyttämään, tässä varteenotettava vaihtoehto.


Pavuilla täytetyt bataatit
(neljälle)

2 keskikokoista bataattia

täyte:
400 g säilöttyjä härkäpapuja
200 g säilöttyjä valkopapuja
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 tl suolaa
3 tl (savu)paprikajauhetta
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen timjamia
kourallinen oreganoa
2 tl chilihiutaleita
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl mustapippurirouhetta
+ öljyä paistamiseen

päälle:
150 g mozzarellaraastetta


Pese ja kuivaa bataatit huolella. Laita bataatit uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa tunti.

Valmista sillä aikaa täyte: Kaada pavut siivilään ja huuhtele. Jätä valumaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä, niin että ne pehmenevät. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia.

Lisää pannulle suola, paprikajauhe, yrttisilput, chilihiutaleet, juustokumina ja mustapippurirouhe. Sekoita.

Lisää joukkoon härkä- ja valkopavut. Kuumenna, niin että pavut lämpenevät. Hauduta seosta vielä hieman ilman lämpöä.

Halkaise haaleaksi jäähtyneet bataatit pitkittäissuunnassa. Koverra pehmennyt bataatti varovasti kulhoon. Jätä bataatin reunoille pehmennyttä sisusta hieman kuoren tueksi. Käännä koverretut bataatinpuolikkaat kuoripuoli ylöspäin pellille. Sivele kuorille hieman öljyä. Laita bataatit uudelleen uuniin 10 minuutiksi, niin että kuoret rapeutuvat hieman.

Kuorien ollessa uunissa, sekoita koverrettu bataatti papuseokseen.

Ota bataatinkuoret uunista ja käännä takaisin "oikein päin". Täytä puolikkaat kuoret äärimmilleen bataatti-papuseoksella. Laita päälle vielä mozzarellaraaste.

Laita bataatit vielä kerran uuniin. Annan niiden olla siellä kymmenisen minuuttia, kunnes juusto saa kauniin värin. Anna jäähtyä ja syö bataatti kuorineen.

  bataatti, uunibataatti, pavut, uunissa paahdetut bataatit, sesonkikasvikset, satokausikasvikset

Helmikuussa muita ulkomaisia sesonkikasviksia ovat muun muassa avokado, spagettikurpitsa, kookospähkinä, mandariini, kumkvatti, veriappelsiini ja hunajapomelo. Viimeksi mainittu on yksi suurimmista herkuistani. Hunajapomelo on varsin kummallisen näköinen kapistus ja kuorimisessa saattaa joutua turvautumaan järeimpiin aseisiin. Kaikki tuo valmistelu on kuitenkin sen arvoista, sillä maku on tosi ainutlaatuinen. Maista vaikka!


– Karoliina

2 kommenttia:

  1. Oi kuulostaapa täytetyt bataatit mainiolle! Pitänee kokeilla joku päivä tällä sun ohjeella, olen hullaantunut bataattiin ihan täysin mutta tämä valmistustapa ei ehkä olisi tullut itselle mieleen. Kiitos siis hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Sara! :) Suosittelen kokeilemaan, pidin itsekin näistä tosi paljon ja nää on oikeesti varsin täyttäviä.

      Poista